Εταιρικό αυτοκίνητο, το:
Επιβατηγό οικογενειακό (δηλαδή με δυνατότητα μεταφοράς πέντε ατόμων) αυτοκίνητο της μεγαλομεσαίας κατηγορίας (D-segment), που αγοράζεται μαζικά από μεγάλες εταιρείες και παρέχεται ως ανταμοιβή ή/και κίνητρο στα μεσαία και ανώτερα εμπορικά και εκτελεστικά τους στελέχη (sales representatives και executives αντίστοιχα) για τις επαγγελματικές και προσωπικές-οικογενειακές τους μετακινήσεις. Αν παράγεται από κάποια εταιρεία «γοήτρου», ονομάζεται compact executive car ή executive car, ανάλογα με το αν προορίζεται για μεγαλομεσαίο ή ανώτερο στέλεχος.
Τυπικά παραδείγματα είναι, για την ευρωπαϊκή αγορά:
- Ford Cortina και οι διάδοχοί της (Sierra, Mondeo)
- Audi 80 και ο διάδοχός του, το Α4
- BMW σειράς 3
- Opel Ascona και οι διάδοχοί του (Vectra, Insignia)
- Mercedes-Benz 190E και οι διάδοχοί της (A-Klasse και CLA-Klasse – εσχάτως – και C-Klasse)
Η επιλογή εταιρικών αυτοκινήτων αποτελεί κατά κανόνα συναρμοδιότητα της Διεύθυνσης Προσωπικού (νυν «Ανθρωπίνων Πόρων») και των Λογιστών της εταιρείας. Η μάρκα, και τα μοντέλα που επιλέγονται προς αγορά και απονομή στα στελέχη προσδιορίζονται με βάση το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης και το image που θέλει η εταιρεία να επιτύχει. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά της, ανεξάρτητα από μάρκα, γιατί, ακόμα και για τις προσωπικές του μετακινήσεις, το στέλεχος οδηγεί σαν απίστευτος κάφρος και βγάζει το άχτι του που τόσα χρόνια φοβόταν μην καβαλήσει κανένα πεζοδρόμιο και σπάσει κανένα ψαλίδι ή πάθει κανένα ατύχημα. Τώρα όμως που τα σέρβις και τα τζερεμέδια τα πληρώνει άλλος, ποιος την πιάνει τη στελεχάρα!
Οι αποφάσεις που αφορούν διαμορφώσεις κινητήρων και επιπέδων εξοπλισμού αποτελούν προϊόν προσεκτικής μελέτης της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, ώστε να αντανακλούν τη θέση του εκάστοτε στελέχους μέσα στην εταιρική τροφική αλυσίδα και να ενισχύουν το κόμπλεξ ανωτερότητας του στελέχους έναντι των υφισταμένων του και το κόμπλεξ κατωτερότητάς του έναντι των ανωτέρων του.
.
Shortlink: https://wp.me/p6dBlh-70