Do they call it karma?

Όπως μεταδίδει το Euractiv, κινδυνεύουν με κυρώσεις η Ισπανία και η Πορτογαλία (αυτές που «βγήκαν από τα μνημόνια», όπως μας λένε οι υπέρμαχοι της μνημονιακής πολιτικής), επειδή η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αναταραχή τις εκτροχίασε από τους αυθαίρετους και ανεδαφικούς (για να φανώ επιεικής) στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Ιταλία ζητά να μην επιβληθούν κυρώσεις ή έστω να αναβληθούν. Η γερμανική και η ολλανδική πλευρά ζητούν την επιβολή κυρώσεων για λόγους «αξιοπιστίας». Είναι εμφανές ότι ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα, αλλά όλα τα κάνουν για μικροπολιτικούς (για να χρησιμοποιήσω τον επιεικέστερο όρο) λόγους.

Τώρα, η δική μας χώρα, η εξευτελισμένη, ταπεινωμένη και ευρισκόμενη στο μάτι του κυκλώνα της λεηλασίας της μέσω της εξαθλίωσης του πληθυσμού της και της προμελετημένης απαξίωσης του πλούτου της, τι στάση θα έπρεπε να τηρήσει; Όχι ότι μας πέφτει και λόγος· οι πολίτες δεν έχουν καμία εξουσία, κανένα λόγο στα κοινά της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε χώρα μας και αυτή είναι απομονωμένη και χωρίς συμπαραστάτες, οπότε η φωνή της δεν ακούγεται, ούτε θεωρείται ότι έχει κάποια αξία, κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ηθική απαξίωση που μας φόρτωσαν συλλογικά οι κυβερνώντες μας, αλλά και στον καθόλου κρυφό πια ρατσισμό και φαρισαϊσμό των Ευρωπαίων, που έχει τις ρίζες του στην αποικιοκρατική τους νοοτροπία και στην πολιτισμική τους επιθετικότητα, όπως επισημαίνει κι ο Michael Herzfeld.

Άλλωστε, ποιος θα ήθελε ή θα μπορούσε να της σταθεί; Οι Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιταλοί έχουν επενδύσει στη λιτότητα και δεν θέλουν να φανεί με μια επιτυχή απομάκρυνση της Ελλάδας από την καταστροφική αυτή πολιτική ότι απέτυχαν. Ο Ραχόι κινδυνεύει με δικαστικές περιπέτειες έτσι και δεν ξαναβγεί. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν θέλουν ούτε λέξη να ακούσουν, γιατί η πολιτική της λιτότητας εξυπηρετεί την έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου απόκτηση πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας από τις εταιρείες τους, με τις οποίες διαπλέκεται και ο πολιτικός τους κόσμος – ειδικά στην «τίμια» Γερμανία. Οι δε πρώην ανατολικοί, αυτοί γλείφουν τη Γερμανία και υπερθεματίζουν προσδοκώντας σε ανταλλάγματα, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα έρθουν ποτέ.

Ας κάνουμε όμως μια μικρή άσκηση. Έστω ότι η ψήφος της χώρας μας είχε κάποιο αντίκρυσμα. Έστω ότι είχαμε εκπροσώπους στα όργανα της Ε.Ε. που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, εκπροσώπους ικανούς να σκεφτούν και πραγματιστικά και με γνώμονα το «σφυγμό» του ελληνικού λαού. Τι θα έπρεπε να κάνουν; Να συμφωνήσουν με την Ιταλία στο να μην υποστούν συλλογική τιμωρία οι δυο αυτοί λαοί; Να συμφωνήσουν άβουλα με τους εκπροσώπους της καγκελαρίας;

Μια άλλη επιλογή είναι να πουν: «Κοιτάξτε να δείτε, ξέρουμε ότι οι χώρες σας θα επιβαρυνθούν κι άλλο κι ότι αυτό θα ζημιώσει τους λαούς σας. Όταν όμως ζητήσαμε εμείς ελάφρυνση των βαρών που επιβάλατε στο λαό μας για να σώσετε τις τράπεζές σας, εσείς εν χορώ ζητήσατε την παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού λαού και καταστρέψατε το μέλλον του για πάντα. Γιατί λοιπόν να σας δείξουμε συμπόνια, όταν εσείς μας δείξατε τα δόντια σας;» και να ζητήσουν να έχουν αυτές οι δυο χώρες την ίδια ακριβώς μεταχείριση που είχε η δική μας, πιθανώς σιγοψιθυρίζοντας «karma is a bitch».

Ακούω γνώμες.

.

Shortlink: http://wp.me/p6dBlh-3D

Advertisements

One thought on “Do they call it karma?

  1. Η πολιτική της λιτότητας είναι ο Γερμανικός εθνικισμός, στην πιο μεταμοντέρνα εκδοχή του. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικότερους λόγους που εθνικισμοί σε άλλες χώρες εξίσου ορθώνονται, ενάντια στον εθνικισμό της Γερμανικής νεοαυτοκρατορίας.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.