Ζώα!

Τόσον καιρό σας αποκαλεί ο πρόεδρος της «Ένωσης Κεντρώων», ο κύριος Βασίλης Λεβέντης, «ζώα» και σας σέρνει τα εξ αμάξης από τηλεοπτικού άμβωνος. Όχι όμως για την ευκολία με την οποία πιστεύετε και αναμεταδίδετε όποια εθνικιστική, αντιιατρική, συνωμοσιολογική ή / και ρατσιστική φάρσα βρείτε μπροστά σας, ούτε για την εμμονή σας να δίνετε δεύτερες, τρίτες, πεντακοσιοστές ευκαιρίες στο φεουδαρχικής νοοτροπίας πολιτικό δυναμικό της χώρας, ούτε για την προθυμία σας να κάνετε τη ζωή του διπλανού σας δύσκολη για να «βολευτείτε».

Δεν τον πειράζουν αυτά. Σας επιτίθεται με σκαιούς χαρακτηρισμούς γιατί τόσα χρόνια δεν τον κάνατε βουλευτή, γιατί δε σιτίζατε κι αυτόν στο Πρυτανείο και δεν του παρείχατε την παχυλή βουλευτική αποζημίωση, τα ωραία βουλευτικά προνόμια και τη βουλευτική σύνταξη.

Βασίλης Λεβέντης, ο λατρεμένος σας πρόεδρος. - 41 χρόνια επιτυχίες. Κάντε κλικ στη φωτογραφία για πλήρες μέγεθος (ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Βασίλης Λεβέντης, ο λατρεμένος σας πρόεδρος. – 41 χρόνια επιτυχίες. Κάντε κλικ στη φωτογραφία για πλήρες μέγεθος (ανοίγει σε νέο παράθυρο / καρτέλα). Εικονογραφική σύνθεση: Jo Di Graphics

Και τον εκλέξατε βουλευτή, προφανώς γιατί σας φάνηκε λιγότερο φαιδρός από τον κύριο Παναγιώτη Λαφαζάνη – που, για να είμαι ειλικρινής, κι εγώ έχω σοβαρές αντιρρήσεις για τις ιδέες του, αλλά όσο και να’ναι, εντελώς διαφορετικό πολιτικό λόγο εκφέρει από τον κύριο Λεβέντη. Άρχισε λοιπόν ο νέος σας αυτός εκλεκτός να διακηρύττει πως δε θα πάρει βουλευτική… λιμουζίνα, αλλά ό,τι πιο σαράβαλο υπάρχει· πως θα πληρώνει από την τσέπη του τα διόδια· πως θα πληρώνει μόνος του τη βενζίνη του αυτοκινήτου του· πως θα αντικαθιστά τους βουλευτές του κάθε έξι μήνες. Κι εσείς τον χειροκροτάτε, ακούγοντάς τον να φωνασκεί και λέτε «καλά τα λέει».

Ξεκινώ από τις εξαιρετικά εύστοχες επισημάνσεις του Μανώλη Μαυραντωνάκη για να βάλω λίγο τα πράγματα σε μια σειρά, γιατί πραγματικά δεν ξέρω με σας από πού ν’αρχίσω και πού να τελειώσω.

Είπε λοιπόν ο κύριος Λεβέντης ότι θα πάρει το πιο σαράβαλο βουλευτικό αυτοκίνητο που υπάρχει. Όμως κανένα βουλευτικό αυτοκίνητο δεν είναι «σαράβαλο», αλλά αντίστοιχα είναι όλα τους αξιοπρεπέστατα οχήματα που ευχαρίστως θα τα αγόραζε ο οποιοσδήποτε. Επίσης, το ποιο αυτοκίνητο θα πάρει ο κάθε βουλευτής καθορίζεται από κλήρωση.

Και μια τελευταία λεπτομέρεια που καταδεικνύει άγνοια, τόσο από τη δική του μεριά όσο και από τη δική σας: Τα βουλευτικά αυτοκίνητα είναι μεν κατά κανόνα «premium», δηλαδή αυτοκίνητα που προορίζονται για το μέσο και ανώτερο στελεχιακό δυναμικό ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης, αλλά είναι οικογενειακά αυτοκίνητα. Οι λιμουζίνες είναι μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία οχημάτων, η οποία προορίζεται για άλλα εισοδηματικά, επιχειρηματικά και πολιτικά / πολιτειακά κλιμάκια, καθώς και για ειδικές κοινωνικές περιστάσεις (γάμους, κηδείες, ακριβά πάρτι, κ.ο.κ.). Αλλά δε βαριέσαι, «καλά τα λέει» ο πρόεδρος…

Είπε ακόμη ότι θα πληρώνει βενζίνες και διόδια από την τσέπη του. Μα φυσικά θα τα πληρώνει από την τσέπη του, αφού εσείς, με τους φόρους σας, του προσφέρετε επίδομα για έξοδα κίνησης, δηλαδή θα του τα βάζετε εσείς στην τσέπη. Στην πραγματικότητα λοιπόν, από την τσέπη σας θα τα πληρώνει.

Βασίλης Λεβέντης, ο πολέμιος της οικογενειοκρατίας. Κάντε κλικ στη φωτογραφία για πλήρες μέγεθος (ανοίγει σε νέο παράθυρο/καρτέλα). Εικονογραφική σύνθεση: Jo Di Graphics

Βασίλης Λεβέντης, ο πολέμιος της οικογενειοκρατίας. Κάντε κλικ στη φωτογραφία για πλήρες μέγεθος (ανοίγει σε νέο παράθυρο / καρτέλα). Εικονογραφική σύνθεση: Jo Di Graphics

Επίσης, τον επαινέσατε που είπε ότι θα αντικαθιστά τους βουλευτές του ανά εξάμηνο. Συνταγματικά όμως, η έδρα ανήκει στο βουλευτή κι όχι στο κόμμα, καθώς στο άρθρο 51, παρ. 2 το Σύνταγμα ορίζει ότι:

Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.

Προσέξατε τι γράφει το Σύνταγμα; Αντιπροσωπεύουν το «Έθνος», δηλαδή τον λαό stricto sensu (το εκλογικό σώμα) και lato sensu (δηλαδή το σύνολο όσων κατοικούν στη χώρα και έχουν την ιθαγένεια του ελληνικού κράτους) και τους απόδημους Έλληνες. Δε γράφει πουθενά το Σύνταγμα ότι οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το κόμμα, ούτε αναγνωρίζει καμία υποχρέωσή τους να τηρούν κομματική πειθαρχία – ούτε καν τη ρουσωική mandat impératif, δηλαδή την υποχρέωσή τους να τηρούν τις προεκλογικές τους δηλώσεις και δεσμεύσεις, δεν αναγνωρίζει. Σας παραπέμπω στο άρθρο 60 παρ. 2:

Oι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

Συνεπώς, αν πάει ο λατρεμένος σας Βασίλης Λεβέντης να κάνει κάτι τέτοιο, παραβιάζει το θεμελιώδη νόμο της χώρας. Επίσης, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί θεωρείτε σε άλλα κόμματα αντιδημοκρατικό το να απομακρύνονται με το «έτσι θέλω» βουλευτές και στην Ένωση «Κεντρώων» όχι; Επειδή ο Λεβέντης «τα λέει καλά»; Πάμε παρακάτω. Έστω ότι αδιαφορεί για το τι προβλέπει το Σύνταγμα και αρχίζει όντως να τους αντικαθιστά ανά εξάμηνο. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι δεν τους έχει εμπιστοσύνη, είτε γιατί τους θεωρεί ανίκανους και ηλίθιους (πράγμα διόλου απίθανό, εδώ εσάς που τον ψηφίσατε αποκαλεί ζώα και ηλίθιους), είτε γιατί φοβάται πως θα του ροκανίσουν την καρέκλα. Σε κάθε περίπτωση, εμένα δε με πείθει. Εδώ είναι κάτι που δε σκέφτηκε κανένας σας: Αυτή η δήλωση του κυρίου Λεβέντη δείχνει ότι δεν έχει την παραμικρή γνώση για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, επιτροπές, κ.ο.κ. Γιατί; Γιατί, μέχρι να ενημερωθεί ένας βουλευτής του για τις αρμοδιότητές του, τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει, κ.ο.κ., ο αρχηγός θα τον αντικαθιστά.

Και ξέρετε κάτι; Η δήλωση του κυρίου Λεβέντη για την ανά εξάμηνο αντικατάσταση των βουλευτών του θα έπρεπε να σας προκαλέσει και μια άλλη υποψία: Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μια μεθόδευση για να γευτούν βουλευτική αποζημίωση και βουλευτικά προνόμια (αυτοκίνητο, έξοδα άσκησης βουλευτικών καθηκόντων, κ.ο.κ.) όσο γίνεται περισσότεροι υποψήφιοι του κόμματός του. Με δικά σας / μας λεφτά.

Βεβαίως, δε βγήκε κανένας mainstream δημοσιολόγος να επισημάνει ότι οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Λεβέντη δεν έχουν καμία απολύτως βάση στο Σύνταγμα, στους ισχύοντες κανονισμούς, αλλά και στην ιδια τη λογική. Ούτε βγήκε κανένας mainstream δημοσιολόγος να επισημάνει ότι ο κύριος Λεβέντης λαϊκίζει. Όχι δα! Λαϊκίζει μόνον όποιος μιλά για την κοινωνική, οικονομική, επιχειρηματική και επιστημονική καταστροφή που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια και θα ενταθεί με το «αριστερό» μνημόνιο της 12/7/2015.

Μετά από αυτά, μάλλον κι εγώ συμπεραίνω ότι «καλά τα λέει» για σας ο πρόεδρος. Εμείς οι υπόλοιποι όμως τι σας φταίμε;

.

Shortlink: http://wp.me/p6dBlh-27

2 σκέψεις σχετικά με το “Ζώα!

  1. Ο Λεβέντης αντιπροσωπεύει ένα πολύ χαρακτηριστικό ρεύμα που μόλις έχει αρχίσει να ανθίζει στην Ευρώπη, τον λιμπερταριανισμό. Δηλαδή: μέσα στο φάσμα του λαϊκισμού υπάρχουν διάφορες τάσεις: η ακροδεξιά (Λεπέν, Φαράτζ), η αριστερή (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, Podemos), και από την άλλη το μπλοκ του αντιλαϊκισμού, που το αντιπροσωπεύουν κόμματα όπως η ΝΔ, οι Χριστιανοδημοκράτες κτλ… ο Λεβέντης εκφράζει το νέο ρεύμα που δέχεται όλη την ακροδεξιά ρητορική, εξαιρώντας την κατάφωρη ξενοφοβία. Δεν αντιτάσσεται με λίγα λόγια στην παγκοσμιοποίηση και στα ανοιχτά σύνορα, αλλά η οικονομική του πολιτική ταυτίζεται σε πολλά σημεία με τους Αμερικανούς του libertarian party. Όλοι αυτοί, βλ Λεβέντης, Ciudadanos (Ισπανία), διατείνονται ακριβώς ότι ανήκουν στο κέντρο, αλλά στην πραγματικότητα η ρητορική τους σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά ζητήματα είναι στην άκρα δεξιά. Άκουγα μάλιστα και μια ομιλία ενός βουλευτή της ΕΚ στη βουλή η οποία έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε Σοβιετικού προτύπου οικονομίες αλλά περαιτέρω απελευθέρωση της παραγωγής.

    Υ.Γ. Ο λαϊκισμός δεν είναι κατ’ ανάγκη ζημιογόνος. Δεν αποτελεί πάντα μια ύπουλη στρατηγική δημαγωγίας και ανορθολογισμού. Περισσότερα εδώ http://www.respublica.gr/2015/01/column/populism-to-win/

    • Σωστή η ανάλυσή σου. Ήθελα όμως, μεταξύ άλλων, να καταδείξω την υποκρισία όσων καταγγέλλουν για λαϊκισμό όποιον μιλά για κοινωνικά κι ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θεωρούν τον αντιδραστικό λαϊκισμό ατόμων όπως ο Trump «θεμιτή πολιτική έκφραση». Κάποια στιγμή νομίζω ότι είναι καλό να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για όλα αυτά, αλλά και για την αβυσσαλέα ποιότητα του πολιτικού λόγου που εκφέρεται στα ΜΜΕ από πολιτικούς και δημοσιολόγους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.