Ohne Gründlichkeit (χωρίς λογική)

Πάμπολλες φορές έχω πει, κυρίως σε κατ’ιδίαν συζητήσεις, ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά οικονομικός λυσενκοϊσμός. Δε θα μπω εδώ στον κόπο να αναλύσω ή να εξηγήσω τις ανόητες παραδοχές στις οποίες βασίζεται ο νεοφιλευθερισμός, ούτε θα αναλύσω το βαθιά αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό του χαρακτήρα. Άλλωστε, το έχουν κάνει με πολύ μεγαλύτερη ενάργεια αναλυτές πολύ καλύτεροι από μένα.

Θα σταθώ όμως εδώ σε ένα μύθο με τον οποίο μεγαλώσαμε. Μάθαμε να πιστεύουμε ότι η γερμανική οικονομική και πολιτική σκέψη βασίζεται στη λογική, στη Gründlichkeit. Αποδεικνύεται όμως τελικά ότι οι Γερμανοί αποφασίζοντες, με προεξάρχοντα το διαβόητο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σκέφτονται εντελώς παράλογα. Θυμίζω την πρόσφατη πρόταση του κ. Σόιμπλε για «προσωρινό Grexit διάρκειας πέντε ως δέκα ετών». Εδώ έχουμε μόνο δυο σενάρια:

  • Το «προσωρινό» Grexit θα οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφή της ελληνικής οικονομίας
  • Το «προσωρινό» Grexit θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει την Ελλάδα (ελέω νέου νομίσματος) να αποπληρώσει γρήγορα μεγάλο μέρος του χρέους και να ανακάμψει

Ας πάρουμε το πρώτο σενάριο. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι, βγαίνοντας από την ευρωζώνη, η οικονομία μας καταστρέφεται ολοκληρωτικά. Σε τέτοια περίπτωση, η ανάκαμψη θα έρθει μετά από δεκαετίες. Συνεπώς, το «προσωρινό» Grexit των πέντε ως δέκα ετών μάλλον θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι, αν και όταν έρθει η ανάκαμψη, θα ικανοποιεί η χώρα μας τα κριτήρια για – εκ νέου – είσοδο στην ευρωζώνη. Άλλωστε, δεν τα ικανοποιούσε τότε, όπως δεν τα ικανοποιούσε πλήρως ούτε η ίδια η Γερμανία, όπως πολύ σωστά εξηγεί ο Paul De Grauwe στο άρθρο του «The Politics of the Maastricht Convergence Criteria» (στο Vox | αρχειοθετημένο στο archive.is). Ανακεφαλαιώνοντας: Μιλώντας καθαρά οικονομικά, αν η Ελλάδα καταστραφεί με την «προσωρινή» έξοδό της από την ευρωζώνη, η έξοδός της μόνο προσωρινή δε θα είναι.

Ας δούμε το δεύτερο σενάριο. Έστω λοιπόν ότι με το νέο νόμισμα η Ελλάδα καταφέρνει να αποπληρώσει (με αρχική ισοτιμία 1:1 έναντι του ευρώ) μεγάλο μέρος του χρέους της ή να το διαγράψει και, αμέσως μετά, να το υποτιμήσει ώστε να ευνοήσει τον τουρισμό και την εξαγωγική της δραστηριότητα. Αν καταφέρει η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια εκτός ευρώ να έχει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη, σοβαρή ανταγωνιστικότητα και καλό βιοτικό επίπεδο για τον πληθυσμό της, μπορεί κανείς να μου πει για ποιον ακριβώς λόγο θα ήθελε να ξαναμπεί στον ασφυκτικό ζουρλομανδύα της ευρωζώνης, με τις βάναυσες αυθαιρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν και την εκβιαστική, ιταμή απαίτηση για σκληρή, ταπεινωτική, τιμωρητική λιτότητα;

Δυο μόνο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο κ. Σόιμπλε είναι οικονομικά αγράμματος (άποψη με την οποία συμφωνούν οι καλύτεροι οικονομικοί αναλυτές του κόσμου) ή κοροϊδεύει τους πάντες. Ή και τα δυο μαζί. Πάντως εγώ λογική στις προτάσεις του δε βλέπω.

 .

Shortlink: http://wp.me/p6dBlh-D

Advertisements

2 thoughts on “Ohne Gründlichkeit (χωρίς λογική)

  1. Εγώ νομίζω ότι το σχέδιο Σόιμπλε – αν κάποια στιγμή περάσει – είναι ο σχεδιασμός μιας νέας Ευρωζώνης που θα απαρτίζεται μόνο από χώρες οι οποίες θα έχουν δημοσιονομική πολιτική κομμένη και ραμμένη στα πλαίσια της Γερμανικής ελίτ. Οι προσπάθειές του να εκπαραθυρώσει την Ελλάδα θεωρώ ότι είναι η πρώτη απόπειρα για να αρχίσει αυτό το σχέδιο να υλοποιείται, καθώς το δρόμο της Ελλάδας θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ισπανία στο μέλλον, ίσως και η Πορτογαλία (μπορεί να μην ήθελαν να χάσουν την Ισπανία όντας μεγαλύτερη δύναμη)… υπερβολικά φιλόδοξο σενάριο θα έλεγα μιας και δεν πιστεύω ότι θα βρει ώτα ευήκοα εύκολα, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Ιταλία, χώρες που επιθυμούν πάση θυσία τη διατήρηση των ίδιων δομών στην Ε.Ε.. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο που πιστεύω είναι πιο πιθανό και βάσιμο. Απλά οι βόρειες χώρες απεχθάνονται οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα και τους Έλληνες, θεωρώντας ότι μόνο οι ίδιοι έχουν τα ηνία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον οποίο δεν είναι δυνατό να αντιπροσωπεύουν οι σκουρόχρωμοι νότιοι. Επίσης, όντας οι ίδιοι βαθιά κομφορμιστές, δε θα ήθελαν να συνυπάρξουν με τίποτα με μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι επαναστατούν σε κάθε διαταγή των Βρυξελλών. Στο κάτω κάτω, οι ίδιοι με το αποικιοκρατικό τους φαντασιακό δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται σε μια ένωση με ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ισχύ και τα προνόμιά τους. Άλλωστε ο νεοφιλελευθερισμός είναι σχεδόν το αντίθετο του ανθρωπισμού.

    Φυσικά – και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης -, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως γενίκευση, διότι δεν σκέφτονται όλοι οι βορειοευρωπαίοι με αυτόν τον τρόπο, θα έλεγε δικαιολογημένα κάποιος. Βέβαια, πολύ αμφιβάλω ότι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και απατεώνες δεν είναι η πλειοψηφία, ή ακόμα χειρότερα, ένας μεγάλος αριθμός Φιλανδών, Ολλανδών και Γερμανών δεν θα γελούσαν χαιρέκακα στον πόνο και τις δυστυχίες των Ελλήνων.

    Η αλήθεια είναι πως ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ξεβρακωθεί για τα καλά. Και όπως βλέπουμε η Ελλάδα – αν πραγματικά θέλει να ευημερήσει – δεν έχει κανένα μέλλον μέσα σε αυτήν την αποικιοκρατική συμμαχία. Και το γεγονός ότι ο Σόιμπλε προτείνει grexit πρέπει να μας λέει και κάτι: δηλαδή, ναι μεν να φύγουμε αλλά ο δρόμος πρέπει να ανοιχτεί με προσοχή και σωστό σχεδιασμό.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Παράθεμα: Ohne Gründlichkeit (χωρίς λογική) | Νόστιμον ήμαρ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.